Made in Livigno

Vi vet ju att god mat och Italien är som ett kärlekspar. Det som är karaktäristiskt för den goda maten är bra råvaror och en enkel tillagning. Det är något Livigno också har tagit del av och i byn har några specialiteter vi vill dela med av oss.

Vi börjar med Livignos egna mejeri som ligger i slutendan av byn på den norra sidan. I över 50 år har Latteria di Livigno samarbetet med små mjölkbönder under ett kooperativ.  Mejeriet gör fantastisk mjölk, glass och framförallt ost. Där vår strålande favorit är Latteria Livigno Magro, det är mjuk, elastisk ost som 2012 fick andra pris i “Cheese of the year”.

Och när vi ändå pratar om ämnet ost, så måste man nämna den lokala maträtten pizzocheri. Det är en mättande pastarätt på bovete sammansatt med savojkål, potatis, vitlök, salvia och massa parmesanost och smält casera-ost. En riktig favorit och någonting man måste smaka när man är i Valtellina-området.

Bresaola är något många äter hemma, men det många inte vet att det ursprungligen kommer från Valtellina området i Livigno och det mesta tillverkas fortfarande här. Godast smakar det med den lokala Caseraosten.

Picknick i Livigno

Som du kanske förstått, så är Livigno inte bara ett skidparadis, men också himlen för matälskare. Livigno är väldigt stolta för sin lokala mat, så du hittar mest lokal mat även i de större restaurangerna i området.

Vi har inte nämnt de säkra korten som spagetti bolognese eller pizza. Och det är ju för man finner det överallt. Men en spröd pizza botten med färska lokala råvaror kan man inte klaga på, dessutom kostar en pizza bara omkring 6-7 euro här i Livigno.

Vi skulle kunna skriva hela dagen om den fantastiska maten här nere, men den bästa upplevelsen får ni om ni kommer hit och smakar på maten.