I nöd och lust uppe på alptopparna

När man pratar om skidsemester tänker man sig sol, pudersnö, svindlande utsikter, afterski och riktigt god mat uppe på någon bergtopp. Detta är självklart precis också vad en skidsemester ska innehålla.

LIV_1565292926_nTyvärr kan det inte undvikas att det ibland är några av våra gäster som får en helt annan upplevelse, nämligen en tur till sjukhuset. Varje vecka håller vi tummarna att alla ska klara sig igenom hela sin semester utan skador, men ibland så är det någon som har otur. Därför är det viktigt att vi guider vet hur man ska hantera en olyckssituation.

Vi guider vill självklart vara uppdaterade med vad som gäller inom första hjälpen på pisten. Tack vare att vi har ett fantastiskt team av ”Mountain rescue” – personal på Mottolino-bergssidan har vi därför sett till att få maximal kunskap om vad som gäller om olyckan är framme. Förra veckan fick vi nämligen en privat första hjälpenkurs uppe på berget med dessa grabbar från räddningstjänsten.

Efter en teoretisk genomgång fick guideteamet även pröva på den praktiska delen, med allt vad det innebär. Guiden Linnea blev inpackad som en varmkorv, med nackkrage, uppblåsbar madrass, bår och bananpulka. Kollegorna försökte frenetiskt ta en seriös bild av henne iförd denna mundering, men problemet var att hon flinade på varenda bild.

Förklaringen till detta leende kom efteråt: ”Men hur skulle jag kunna ligga där och se sur ut, när jag är omgiven av tre söta och rara ambulansmän som bäddar in mig?!”

Nu när snön äntligen har börjar falla igen här i byn, och prognosen dessutom har lovat rätt stora mängder snö, har vi dessutom planerat en lektion omkring offpistsäkerhet och lavinfara. Snart kan ni alltså klassa oss som ett riktigt räddningsteam här i Livigno. (Nå, nästan i alla fall!)